כל הכללים בדיני כשרות מוצרי המזון לפסח - הרב דוד יעקב
כשרות מוצרי המזון לפסח
בשרים ועופות
לכתחילה יש לרכוש בשרים שמופיע עליהם הכיתוב כשר לפסח, וכן בקצביה או מחלקת בשר תהיה תעודת כשרות מטעם הרבנות המקומית שמקום זה הוכשר לפסח. אולם מעיקר הדין, בשר בקר או עוף לא מעובד (קפוא או טרי) לא מכניסים בו חמץ ואין צריך כשרות לפסח.
אולם בשר או עוף מעובדים כגון נקניקיות, המבורגר, קבב וכדומה, חייבים להיות עם כשרות לפסח, היות ומוסיפים להם מים בתוספת חלבון סויה.
וכן בשר צמחי צריך כשרות מיוחדת לפסח היות ולפעמים המוצר מכיל קמח חיטה וגלוטן.
דגים
דג טרי- מצונן: אין צורך בכשרות מיוחדת לפסח למעט שטיפה בלבד.
דג פילה קפוא: מעיקר הדין ניתן לרכוש ללא כשרות מיוחדת לפסח, וכן דג פילה בציפוי קרח אין בו שום תוספת חומרים מעבר למוצר עצמו ולא צריך כשרות מיוחדת לפסח (הכשרות למעשה פסח).
דג מטוגן או מעושן: חייבים כשרות מיוחדת לפסח.
דג טונה מקופסת שימורים: יש לרכוש בכשרות מהודרת לפסח.
גבינות
כל סוגי הגבינות מחייבות כשרות לפסח (כיוון שכיום תהליך ייצור הגבינה הוא על ידי מחמצות וכדי להרבות בהן החיידקים מוסיפים בהן דברים מחמץ גמור).
גבינה צהובה: גבינה צהובה צריכה כשרות לפסח, היות ומוסיפים לה צבע מאכל שיכולה להיות ממקור חמץ.
מוצרי חלב מהדרין: מוצרי חלב כשרים לפסח למהדרין המיוצרים על ידי חברת תנובה הינם אך ורק מוצרים בהם כל חומרי הגלם ותהליכי היצור נבדקו ואושרו על ידי בד"ץ ועדת מהדרין תנובה או בד"ץ העדה החרדית. ולכן הכשרות שמופיעה על גבי מוצר החלב במשך ימות השנה תקפה גם לפסח כחלק מהכשרות של פסח שמודפסת על המוצר בהזרקת דיו.
ביצים
אין צורך לקנות ביצים שמופיע עליהם כשרות לפסח.
מרגרינה
מרגרינה ללא טעמים מותרת לאוכלי קטניות גם ללא כשרות מיוחדת.
גלידות
יש לקנות גלידות אך ורק בכשרות מהודרת לפסח היות ומוסיפים לגלידה תמציות עמילן וכדומה. כאשר מופיע כשר לפסח בהזרקת דיו על המוצר זו אותה כשרות שמודפסת על המארז (אלא אם כן צוין אחרת).
רטבים, ממרחים, תבלינים
כל הרטבים למיניהם וביניהם קטשופ וכד', יש בהם תערובת עמילנים. וכן כל סוגי הממרחים, כמו ממרח תמרים, ממרח שוקולד, ריבות וכד' מכילים עמילנים. וכן תבלינים בדרך כלל מעורבים בקמח או עמילנים, ולכן כל אלו חייבים כשרות לפסח.
רסק עגבניות
החשש העיקרי ברסק עגבניות הוא מהוספת מלח לימון שיש בו ולכן יש לצרוך עם כשרות מהודרת לפסח.
שמן סויה וקנולה
שמן סויה וקנולה צריכים כשרות לפסח, מכיוון שבתהליך הייצור יתכן ומערבים דגנים של חיטה וכד'.
שמן זית
אם כתוב 100% שמן זית, אין בו רכיבי חמץ או קטניות, ומותר לשימוש בפסח.
מלח
מעיקר הדין מלח אינו צריך כשרות לפסח, והמחמיר לקנות מלח עם כשרות לפסח תבוא עליו ברכה.
פיצוחים
כל הפיצוחים שאינם קלויים מותרים באכילה בפסח ללא הכשר מיוחד לפסח, מלבד אגוזי מלך קלופים שמורחים עליהם חומר "אנטי אוקסידנט" שלא יוציאו ריח רע ושלא ישחירו. מכל מקום יש לקנות פיצוחים בחנות של אדם ירא שמים שדובר אמת, או לקנות באריזה סגורה עם הכשר ראוי.
קפה
קפה שחור: קולים אותו וטוחנים אותו ואין בו חשש חמץ כלל ולכן אין צורך שיהיה בו הכשר מיוחד לפסח.
נס קפה: נס קפה טבעי ורגיל, בין אם נעשה בהקפאה ובין אם רגיל – מותר בשימוש בפסח ואינו צריך כשרות מיוחדת לפסח, מכיוון שאין בו שום תמצית. מלבד נס קפה בטעמים כגון וניל, מוקה וכד' שצריך כשרות לפסח.
תה
עלי תה טבעיים ללא תמציות טעם, אין בהם שום חשש ומותר להשתמש בהם ללא הכשר מיוחד לפסח, אך תמציות תה עם טעם צריכות הכשר לפסח.
ירקות מוקפאים
כל הירקות המוקפאים כגון אפונה וגזר, שעועית, תירס וכד' אין בהם חשש כלל ומותר להשתמש בהם בפסח ללא הכשר מיוחד לפסח. מלבד ארטישוק קפוא שמורחים עליו חומר המונע השחרה המכיל מלח לימון שמופק מחמץ.
אורז (לאוכלי קטניות)
אין בו שום ציפוי ומותר להשתמש בו ללא הכשר מיוחד לפסח. כיום באריזות הסגורות לא מצוי גרגרי חיטה ולכן די בבדיקה אחת (ילקו"י עמ' תמח).
קטניות יבשות (לאוכלי קטניות)
כל סוגי הקטניות היבשות אינן עוברות שום תהליך ביצור, ולכן מותר להשתמש בכל סוגי הקטניות היבשות בפסח – חומוס, שעועית, ושאר קטניות ללא הכשר מיוחד לפסח (יש לציין שאין להשתמש כלל בחיטה, בורגול, גריסי פנינה וכדומה, שעל ידי הבישול נהפכים להיות חמץ גמור).
שמרים
אם הם טריים אין בהם תערובת חמץ כלל ומותרים בשימוש בפסח ללא כשרות מיוחדת לפסח, אך שמרים יבשים צריכים כשרות לפסח.
פירות יבשים
כל הפירות היבשים עוברים תהליך ייצור והשבחה, אמנם לא כולם עוברים את אותו התהליך:
שזיף מייבשים אותו עד שנהיה יבש כעץ, וכשמגיע למפעל בארץ נכנס לבריכה שיש בה שמן מינרל, וכך חוזר לחיותו ולטעמו. לפעמים מערבים בתוך הבריכה עם השמן מינרל גם מלח לימון המופק מחמץ, לכן צריך כשרות לפסח.
תאנים יש עליהן ציפוי סוכר בלבד, ולכן מותר מצד הדין גם בפסח (בתאנים ישנה בעיה קשה של תולעים, ולכן ההמלצה שלא ליגע בתאנים כלל).
מישמש אינו צריך כשרות לפסח משום שאין בו אלא חומצה גופרתית שהיא חומר כימי טהור.
חמוציות אם הן ללא סוכר צריכות כשרות לפסח, כיוון שממתיקים אותן על ידי רכז תפוחים שיש בו תמציות טעם. לעומת זאת חמוציות רגילות יש בהן הברקה של שמן חמניות בלבד, ולכן לאוכלי קטניות זה כשר לפסח גם אם לא מצוין זאת במפורש.
צימוקים רגילים מותרים בפסח משום שאין בהם ציפוי שמן כלל.
סוכר
מעיקר הדין אינו צריך כשרות לפסח כלל. אמנם יש מפעלי אריזה שאורזים את הסוכר באותו מקום יחד עם הקמח ושאר דגנים, ולכן במפעל שהאריזה נעשית בנפרד כגון חברת סוגת, אין צריך כשרות לפסח, אבל בשאר החברות יש להחמיר ולקנות כשר לפסח מחשש שנתערב מעט קמח בסוכר.
אבקת סוכר
יש בה עמילנים, ולכן חייבת כשרות לפסח.
ממתיקים
סוכרזית (של חברת ביסקול) כשרה לפסח גם אם לא מצוין זאת.
סטיביה הסטיביה הנוזלית צריכה כשרות לפסח. עלי סטיביה מותרים ואינם צריכים כשרות לפסח.
סוכרלוז כשר לפסח גם אם לא מצוין זאת.
משקאות
מים מינרלים מותר לשתות בפסח מים מינרלים של החברות השונות ללא הכשר מיוחד לפסח. אולם מים בטעמים צריכים כשרות לפסח.
מיץ פירות מיצי פירות המיוצרים במפעלי המיצים, אף שכתוב על אריזתם שהם 100% מהפרי, יש המוסיפים בהם חומרים משמרים וצבעי מאכל ולכן יש לרכוש רק עם כשרות לפסח.
משקאות אנרגיה אין להשתמש בפסח בכל משקאות האנרגיה ללא כשרות מהודרת לפסח.
סודה מי סודה ללא טעם אינם צריכים כשרות מיוחדת לפסח, והמחמירים לקנות עם כשרות לפסח תבוא עליהם ברכה.
משקאות קלים משקאות קלים דיאט הכשרים לפסח, מותרים לכתחילה לאוכלי קטניות אף שהכשר הבד"ץ לא לפסח.
משקאות חריפים
יש הרבה משקאות חריפים שהם חמץ גמור כגון: ויסקי, ליקר על בסיס ויסקי וכדומה, היות והם עשויים ממרכיבים של חמץ כגון תבואה ודגנים. ולכן אין לשתות שום משקה חריף בפסח ללא הכשר מיוחד לפסח אף אם כשרים לכל השנה. הגדרה של משקה אלכוהול חמץ: כל סוג של אלכוהול שנעשה מאחד מחמשת מיני דגן - חיטה, שעורה, כוסמין ושיבולת שועל.
אוזו משקה אלכוהולי בטעם אניס כמו הערק (מיוצר ביוון) צריך כשרות לפסח.
בוכה משקה אלכוהול מסוג ערק תאנים (מקורו מצרפת) צריך כשרות לפסח.
בירה כל סוגי הבירה הם חמץ גמור, היות והם עשויים מדגנים.
ג'ין הג'ין הוא משקה כוהלי (מקורו באנגליה) וצריך כשרות לפסח.
וודקה וודקה הוא משקה כוהלי (מוצאו מרוסיה) וצריך כשרות לפסח. יש לציין שהרבה מסוגי הודקה מזוקקים מתסיסת דגנים והם חמץ גמור, כגון: אבסולוט, סמירנוף, פינלדיה, זוברקה, גריי גרוס, בלוגה ועוד.
וויסקי משקה הוויסקי מקורו משעורה (מיוצר בעיקר בסקוטלנד) והוא חמץ גמור.
ליקרים ליקרים הם משקאות אלכוהוליים מתוקים שנעשים ממיצי פירות. אין להשתמש בכל סוגי הליקר ללא הכשר מיוחד לפסח.
מיץ ענבים (תירוש) צריך כשרות לפסח.
מי טוניק מי הטוניק עשויים מחומצה, סוכר ומים או מי סודה וצריכים כשרות מיוחדת לפסח.
ערק הערק הוא משקה חריף ומוסיפים לו תמצית אניס. על אף שהערק מיוצר בישראל ללא חשש חמץ יש לרכוש עם כשרות לפסח (יש לציין שרוב סוגי הערק כאן בישראל יש להם כשרות לפסח כגון ערק איילות או עלית הערק).
הערה חשובה: גם במוצר שאין צורך בכשרות מיוחדת לפסח יש להקפיד לא להשתמש במוצר פתוח משאר ימות השנה מחשש חמץ.
תגובות 1
הוספת תגובה