תקציר הדברים הנצרכים לבחירת ד' מינים כשרים ומהודרים

 

אתרוג

בבחירת אתרוג כדי שיהיה כשר יש להקפיד על כמה דברים:

  1. הספרדים מקפידים לקנות אתרוגים תימנים או מרוקאים עם הכשר מהודר, אין לקנות אתרוג ללא הכשר מהודר, כיום מצוי הרכבה גם באתרוגים תימנים, ולכן יש להקפיד על ההכשר, ואין אנו סומכים על אתרוגים אשכנזים משום שהמסורת שלהם אינה ברורה. ולכן אף שהאתרוג האשכנזי בדרך כלל יפה יותר, מ"מ יש לקנות תימני מכיון שיש לו מסורת ברורה.
  2. שיהיה משקלו יותר מ 100 גרם כשיעור אגוז.
  3. שלא יהיה עגול ככדור.
  4. שלא יהיו עליו חברבורות כמין מוגלה, מה שנקרא בלשון חז"ל "חזזית".
  5. שלא יהיה חסר. מצוי מאד באתרוגים שיש בהם חסר, ודין חסר פוסל אפי' בכל שהוא, לכן יש להקפיד בזה, מכל מקום פעמים שיש סימן של מכת קוץ באתרוג ונעשה כמין נקב ועליו יש גלד בצבע לבן, במקרה זה האתרוג כשר (אבל אינו מהודר).
  6. באתרוג תימני אין פיטם, ומצוי מאד שיש חור בפיטם, במקרה שהחור עמוק יש לבדוק עד היכן מגיע החור ואם מגיע לחדרי הזרע פסול. באתרוג מרוקאי יש פיטם ושושנתא, ואם ניטל הפיטם או השושנתה פסול.

לבחירת אתרוג מהודר יש להקפיד:

  1. שיש לו צורה מהודרת (כלומר צורתו יפה).
  2. שהעוקץ נמצא כנגד הפיטם.
  3. שהשליש העליון של האתרוג נקי מכל לכלוך ורבב.
  4. מכיון שקשה מאד למצוא אתרוגים תימנים שיש להם את כל המעלות הללו, ויש ביד האדם את הבחירה לבחור בין אתרוג ,,יפה,, לאתרוג ,,נקי,, ההידור בזה נקבע על פי האדם עצמו וטבעו, מה מחשיב יותר, אם מחשיב את הצורה, יקח צורה יפה, אפי' שאין כל כך נקיון, ואם מחשיב את הנקיון, יקח את הנקי אפי' שאינו יפה כל כך.

יש להתייעץ עם רב במקרה שנמצאו כמה נקודות שחורות (קטנות) באתרוג, פעמים שזה לכלוך שנדבק ופעמים שזה שינוי מראה הפוסל, כמו כן יש להתייעץ עם רב לגבי נקודות חומות הנמצאות על האתרוג.

לולב

לבחירת לולב כשר יש להקפיד:

  1. שלא יהיה יבש אלא שיהיה לח (כיום כל הלולבים המשווקים בשוק לחים ואין חשש).
  2. שהראש קיים ולא נקטם.
  3. שהשדרה לא תהיה עקומה כמגל.
  4. שלא נפרדו רוב העלים של הלולב.

לבחירת לולב מהודר יש להקפיד:

  1. שהלולב יהיה ירוק, (הרבה לולבים גם בהכשרים טובים, כבר צהובים מעט, וצריך לשים ליבו לעניין זה.)
  2. שהשדרה תהיה ישרה לגמרי.
  3. מנהג הספרדים לקחת לולב עם ,,קורה,, שזהו סימן ברור שהלולב סגור ולא נקטם ראשו, ומ"מ אם הלולב סגור אפי' אם אין לו קורה, הוא מהודר.

הדס

לבחירת הדס כשר יש להקפיד:

  1. שההדס אינו יבש. (כיום כל ההדסים המשווקים אינם יבשים).
  2. שיעורו בג' טפחים, וצריך להקפיד שיהיה רובו משולש (הגדרה של משולש היינו שיוצאים שלשת העלים מאותו מקום, אמנם גם אם אחד העלים גבוה או נמוך קצת משאר העלים, אבל יש לו גם יניקה ממקום שנמצאים העלים האחרים, נחשב כאילו ג' העלים יוצאים ממקום אחד.
  3. שיהיו העלים חופים (מכסים) אחד על השני וזה נקרא ענף עץ עבות.

לבחירת הדס מהודר יש להקפיד:

  1. שיהיה כולו משולש ג' טפחים דהיינו 24 ס"מ לשיטת ר' חיים נאה.
  2. יש המקפידים לפי שיטת חזו,,א כשיעור 30 ס"מ

ערבה

  1. בערבה מצוי מאד שנערים קוטפים ממקומות שיש בהם חשש גזל, לכן יש לבדוק את מקורה של הערבה.
  2. כמו כן בערבות הנמכרות ללא הכשר יש להבחין שהעלה משוך ואינו עגול, כי אם העלה עגול אין זו ערבה אלא צפצפה.
  3. מצד הדין אפי' עלה אחד בכל הענף של הערבה כשר, ומצד מהדרין יש לקנות ערבה עם עלים יפים ורעננים, ושיש שם לבלוב חדש, (עלה קטן למעלה, שעוד לא צמח הרבה) שזה סימן שאין הערבה קטומה. 

 

 

כל מה שמעניין ישירות לדואר האלקטרוני שלכם

Please enable the javascript to submit this form

לא מצאתם תשובה לשאלה? שאל את הרב


תגובות