שאלה: אני נמצא לידי מקום שאין בו מקוה לכלים ואני חפץ להשתמש בכלי ללא טבילה כגון רשת של מנגל או צלחת מזכוכית וכדו', האם ניתן לעשות כן?

כתב: הרב אושרי אזולאי

הלכות מעניינות - מקום שאין בו מקווה לכלים, האם אוכל להשתמש בכלי ללא טבילה? - 416854.jpg

תשובה: הנה אם יניח מפה או נייר נצמד או נייר כסף לא מהני וכמו שכתב הבא"ח (פ' מטות ש"ש אות יד) דהמפה בטילה לגבי הכלי, ע"ש. וכ"פ הגרש"ז אויערבאך והו"ד בספר טבילת כלים (פ"א דין ד ובהע' ז). ועי' בספר קצות השלחן (ח"ח סי' קמו) שהביא מעשה בהאדמו"ר הג"ר שלום דובער מליובאוויטש שנסע ברכבת וקנה מגוי באחת התחנות כוס עם מים והרכבת נסעה לדרכה. ואחר ששתה המים השליך הכוס דרך חלון הרכבת. וכתב הקצוה"ש שנראה הטעם שכדי שיוכל להשתמש עם הכוס בלי טבילה, התכוין שאינו זוכה בכוס ואת הכסף שילם רק בעד המים והכוס לא היה שלו מעולם ולא נכנס לרשות ישראל כלל, ואת כוונתו זו קיים בפועל שהשליך אחר כך את הכוס, עכ"ד. ואכן בספר טבילת כלים הביא עצה בשם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל דאדם שרוצה לקנות כלי והוא נמצא במקום שאין מקוה, יכול לכוין בשעת קנייתו שאינו רוצה להכניסו לרשותו אלא להשאירו הפקר וממילא לא חלה על הכלי חובת טבילה ומותר להשתמש בו ללא טבילה. ואמנם שם בספר טבילת כלים (הע' כח) כתב שעצה זו מועילה באופן זמני ולא לעולם משום שמהרי"ל דסקין מסתפק בכלי הפקר שמשאירו על מנת להשתמש בו לעולם, אם חייב בטבילה דשמא חשיב כשלו. ועוד שעצה זו נראית הערמה דכיון שרוצה להשתמש בכלי לעולם ואינו מוכן שאדם אחר יקחנו, נמצא שאין דעתו להפקירו (ע"ש בפ"ג הע' טז). ולכן שיגיע למקום שיש בו מקוה יטבלנו.

וגם יש לומר שעצה זו מהני רק לפני הקניה, אבל לאחר שקנה הכלי לא מהני שיפקירנו אחר שהכלי נשאר עדיין אצלו ומשתמש בו ולכן צריך להטבילו והראיה שהפוסקים טרחו למצוא דרכים להשתמש בשבת בכלי שלא הוטבל ולא נתנו עצה שיפקיר הכלי, ומוכח דאחר שזכה בכלי, שוב לא יכול להפקירו כיון שנשאר ברשותו (מהרי"ל דסקין קן"א סי' ה אות קלו).

לכן להלכה, מי שנמצא ליד מקום שאין בו מקוה לכלים וחפץ להשתמש בכלי ללא טבילה כגון רשת של מנגל או צלחת מזכוכית וכדו', יכול לכוין בשעת קנייתו שאינו רוצה להכניסו לרשותו אלא להשאירו הפקר וממילא לא חלה על הכלי חובת טבילה ומותר להשתמש בו ללא טבילה. ולאחר מכן שימצא מקוה לטבילת כלים יטבילנו.

ובודאי שאין לבטל טבילה ולעשות התקנה הנ"ל לכתחילה. דאף שיש מעט טורח, לא יתעצל. ועצה זו טובה לשעת הדחק עד שימצאו מקוה באיזור וכאמור.

כל מה שמעניין ישירות לדואר האלקטרוני שלכם

Please enable the javascript to submit this form

לא מצאתם תשובה לשאלה? שאל את הרב


תגובות