התשתית לאושר במערכת הנישואין

הרב ישראל גאולה

שלום בית - התשתית לאושר במערכת הנישואין - הרב ישראל גאולה - 15698156.jpg

מירי פונה אל אבי, בעלה, בשפה רוטנת ואומרת לו: "אתה בכלל לא חושב אפילו לעזור לי ולפנות את השולחן, נכון!"

אבי נפגע מסיגנון דיבורה אליו והשיב בשפה דומה: "ומתי בפעם האחרונה מילאת דלק ברכב כשזה נגמר??"

נושא הפרק שלפנינו- התשתית הזוגית – היא תנאי ראשון לכל עשייה זוגית. כי כל האמצעים הזוגיים וכל ההשתדלויות בקשר הזוגי- ללא יוצא מהכלל- לא יועילו ולא יצליחו, אם לא יהיו מושתתים על תשתית של קשרי חיבה גלויים ומפורשים. זו דרישה בסיסית שאי אפשר בלעדיה. לכן לפני  כל השתדלות זוגית, יש להבטיח את קיומו של קשר רגשי חיובי- קשר גלוי ומפורש- בין הבעל אל אשתו ובין האשה אל בעלה.

כותרת המשנה של מאמר זה היא גילויי חיבה ואהבה. כותרת זו באה להדגיש, שלא די בכך שאחד מבני הזוג מרגיש חיבה כלפי השני, ומשוכנע שהוא אוהב אותו. שכן גם אם אלה תחושותיו של האחד, עדיין יתכן שהשני לא חש ולא מכיר בקיומם של רגשות אלה. ואם השני אינו חש ומרגיש שהוא אהוב ואינו יודע שהוא רצוי – אזי רגשותיו של הראשון אינן מועילות מאומה, וההשתדלות הזוגית עתידה להיכשל. לכן – כדי להבטיח שגם בן הזוג יחוש את הקשר הרגשי שלנו ויכיר בו- מוטל עלינו לגלות את רגשותינו במפורש ולהביעם באופן קבוע. מוטל עלינו להרעיף על השני מילות חיבה וביטויי אהבה, כדי להחיות את הקשר הרגשי, וכדי להבטיח את קיומו היציב והקבוע.

יש עדיין צורך להצדיק את עצם הטענה שהוצגה כאן – שגילויי חיבה הם תנאי ראשון ובסיסי לכל עשייה זוגית. הצדקה זו, שדורשת דיון מקיף, תובא בהמשך. כאן הבאנו רק את הטענה עצמה כדי להבהיר, שהנושא שלפנינו אינו הקשר הרגשי המופשט והתיאורטי, אלא אנו עוסקים בקשר המוחשי והמורגש, הקשר המתבטא בגילויי חיבה ואהבה.

נחזור אל אבי ומירי.

אבי שמע בדבריה של מירי ביקורת והאשמה. לכן הוא הגיב במגננה. כי בידוע שאם קבלנו התנגדות מהשני, סימן שאנו הפעלנו כח אליו מלכתחילה.

הבה נדריך את אבי אל בקשתה הנסתרת שבדברי רעייתו לעיל: "בבקשה, תפנה את השולחן הערב", ונבקש ממנו לענות לה בהתאם, כגון "כן, נכון. אני כבר מפנה את השולחן". ככל הנראה אבי היה זוכה להכרת תודה מאשתו על כך. אם כן, הדבר היה מדרבן אותו להבא ומעלה בו את המוטיבציה לעזור בפעם אחרת.

אל מירי ניגש ונבקש ממנה לפנות אל בעלה בלשון של בקשה ולא של תלונה, מהסיבה הנ"ל. ולאחר שבעלה עזר לה בפינוי השולחן, אנו נמליץ לה להתמקד בתכונות האופי הטובות שלו שמהן נבעה העזרה ולהעצימן בצורה גלויה ומפורשת, כמו למשל על האכפתיות שלו כלפיה, על זריזותו, על שימת לב שלו לניקיון השולחן בצורה טובה.

הבה נדגים: "אבי, אני נהנית מניקיון השולחן שעשית. אתה עושה אפילו יותר טוב ממני! אני שמה לב עד כמה אכפת לך ממני, ועד כמה שאתה מעריך אותי. תודה רבה!"

יתכן מאוד שמירי תקבל לכל הפחות חיוך מרוצה מאבי. 

לסיכום. כל מקרה בבית ומחוצה לו, יכול להוות בכל רגע פלטפורמה לחיזוק הזוגיות או חלילה לריחוק זוגי.

נקודה נוספת שניקח איתנו היא, שביטויי חיבה והערכה גלויים ומפורשים, הם שמחזקים את הזוגיות יותר מהפעולות עצמן ומביאים אותנו למקום טוב יותר בחיינו הזוגיים!

למסקנה- זה לא מה שאנו עושים שקובע את איכות הזוגיות שלנו, אלא איך שאנו עושים!!

כתב וערך: הרב ישראל גאולה

מרצה במכון 'ארנברג' להכשרת יועצים ויועצות זוגיות בירושלים. 

[email protected]


תגובות