אצל מי נמצא המפתח לחיים טובים יותר ?

הרב ישראל גאולה

שלום בית - אצל מי נמצא המפתח לחיים טובים יותר? הרב ישראל גאולה - 374562354613446.jpg

ירושלים ובית המקדש היו המצע עליו ביטאנו התקשורת וקרבה עם בורא עולם. זה היה המקום לביטויי התודה, ההתוודות על מעשים עקלקלים וחיבור של קשר עמוק. וכתוצאה מכך השפיע ה' עלינו טובה וברכה - גם הוא התבטא כך כלפינו.

ברבות הימים התרגלנו להתקרב אליו מן השפה ולחוץ והתייחסותנו הייתה כמו "לחיצת כפתור" יבשה ללא השפה הרגשית שלנו כלפיו- ללא הלב.

בורא עולם לא היה מרוצה מהקורבנות "היבשים" שלנו, אלא ביקש את הקשר הלבבי והרגשי שהיה בינינו- "רחמנא ליבא בעי" . אך אנחנו היינו בשלנו, דשנים מרוב טובה וברכה שהיו לנו, לא הרגשנו את הצורך להיות קשורים בשמחה וברגש לבורא עולם כמו שהיינו בתחילת הקשר שלנו עם קום בית המקדש.

כתוצאה מכך יצאנו למסע חינוכי... יצאנו לגלות, למקום רחוק, שם הרגשנו את החוסר בקרבתו של בורא עולם אלינו, בכינו על שפת הנהרות, הצטערנו שלא התאמצנו בעבר בקשר הרגשי והאמיתי שלנו אל בורא עולם.

הסיבה העיקרית שבגללה אנו מתחברים לתקופות בתי המקדש בימים אלה, קשורה מאוד לאחד התהליכים החזקים ביותר ב- NLP ולהתפתחות האישית של כל אחד מאתנו-  ה פ ר ש נ ו ת .

גם במקרה של קמצא ובר קמצא שבגללם חרבה ירושלים, אנו מגלים שהדמויות פרשו את החוויה שלהם בצורה לא נכונה ובכך חתמו את גורלם ועתידם לדיראון עולם.

הרבה אנשים מצפים מההיסטוריונים לחקור את בחירותיהם של אלה שקדמו לנו, כדי שנדע לחזור על ההחלטות הנכונות ולהימנע מהשגויות.

לימוד ההיסטוריה חושף בפנינו את שרשרת האירועים שהובילה אותנו דווקא להווה הנוכחי, ועל ידי כך מתגלות לנו אפשרויות חדשות של עולם המחשבה והדמיון שלנו, מה שמתיר לנו לנסות לחשוב אחרת, טוב יותר. לימוד ההיסטוריה לא יגיד לנו באיזו אפשרות עלינו לבחור, אבל הוא לפחות נותן לנו את חופש הבחירה כדי לבנות היום משהו תקין ועמיד לאורך שנים רבות.

כמו כן, לימוד ההיסטוריה לא רק מאפשר לנו להרחיב את טווח האפשרויות לגבי העתיד, אלא גם מאפשר להשתחרר מטראומות מהעבר שמשפיעות עלינו על קבלת ההחלטות טובות בהווה הנוכחי.

גם בחיים האישיים של כל אחד מאתנו זה אותו הדבר. אנחנו כבולים אל העבר הקלוקל שהיה לנו בצעירותנו. כלואים בתוך דפוסים והרגלים שהתחילו מסיבה מסוימת, ושמעולם לא עצרנו לבדוק האם הסיבה עדיין רלוונטית, האם הדפוסים עדיין משרתים אותנו, האם זה באמת נכון גם להיום.

מאחר שכל אחד מאיתנו נולד לעולם מסוים שיש בו נורמות וערכים מסוימים, כמו בבית ההורים שלנו, אנחנו רגילים להסתכל על המציאות הזאת כדבר טבעי ומובן מאליו, ולחשוב שדרך החיים שלנו היא האפשרות היחידה. אנחנו לא מכירים משהו אחר.

יש לנו טראומות גדולות וקטנות שגורמות לנו לפחד שמא העבר המגביל שלנו יחזור על עצמו, ולכן מקטינות לנו את חופש הבחירה והאפשרות לדמיין מספר אפשרויות לעתיד טוב יותר.

דוגמה נפוצה בהקשר של זוגיות:

אדם שפעם הרגיש שהזוגיות גונבת לו את החופש, או שנפגע בעקבות פרידה קשה, יתקשה להיכנס לזוגיות רצינית פעם נוספת בלי לשחרר את העבר.

גם אם ירצה זוגיות באופן מודע, תת המודע שלו זוכר הכל, ועד שלא "יחקור את ההיסטוריה" ויעלה למודעות את ההחלטות הלא מודעות שקיבל, זה ימשיך לחבל לו בזוגיות.

והאמת שזה אפילו לא חייב לנבוע מחוויה אישית שלנו, מספיק שילד צופה בהורים שלו מתגרשים, בכדי שהדבר יגביל אותו בזוגיות עתידית ויקשה עליו להשתחרר מחוויות העבר שחווה מאחרים שהיו משמעותיים בחייו.

הדבר החשוב ביותר לדעת הוא שאף לא אחד נולד עם האמונות המגבילות הללו שתוקעות אותנו בחיינו מלהתקדם. בגילאים שונים כתוצאה ממקרים מסויימים שחווינו ומהפרשנות השלילית שנתנו להם, יצרנו לעצמנו את האמונות המגבילות שתוקעות אותנו מלהתקדם ומלהתפתח למקום טוב יותר. תפישת המציאות הזו אינה אמת, היא תוצאה של  פ ר ש נ ו ת. לכן יש לנו האפשרות להתחיל ולפרש את החיים בצורה חיובית וטובה שתביא אותנו לבנייה טובה ויציבה.

עליי לקחת אחריות על חיי ולהרכיב משקפיים 'ורודות', כי אני היחידי שיוצר את דמותי, את עתידי  ואין הדבר תלוי- אלא בי!

כתב וערך: הרב ישראל גאולה

מרצה במכון 'ארנברג' להכשרת יועצים ויועצות זוגיות בירושלים. 

[email protected]


תגובות