האם לבני ספרד מותר לאכול המעדנים המעורבים עם ג'לטין דגים? - הרב אושרי אזולאי
שאלה: האם לבני ספרד מותר לאכול המעדנים המעורבים עם ג'לטין דגים כגון מעדן הנקרא 'מולר' או להוסיף לעוגת גבינה ג'לטין העשוי מדגים?
כתב: הרב אושרי אזולאי
תשובה: ראשית נבהיר שלבני ספרד יש להמנע מאכילת דגים עם חלב משום סכנה וכמו שכתבו הפוסקים ומהם: רבינו בחיי (פ' משפטים על הפסוק "לא תבשל גדי בחלב אמו"), ב"י (סי' פז), שו"ת חינוך בית יהודה (סי' סא), כנסת הגדולה (סי' פז הגהב"י אות יט), בא"ח (ש"ש פ' בהעלותך אות טו), שו"ת רב פעלים (ח"ב חיו"ד סי' י). וכ"פ מרן הגר"ע יוסף זצוק"ל בספרו הליכות עולם (ח"ז עמ' כ). ויש בזה אריכות גדולה בהבנת הב"י, וכן בספרי הפוסקים, ואכמ"ל. לכן בני ספרד צריכים להמנע מלאכול פיצה עם טונה וכדו'.
ולשאלתינו יש להתיר מזה מכמה סיבות א. משום שאיבדו כבר את כל טעמם ונתייבשו כליל עד שנעשו כעץ שהרי אופן עשיית הג'לטין הוא שלוקחים העצמות של הדגים ושורים אותם במלח וסיד ומנקים אותם היטב, ומייבשים אותם הרבה בחום השמש במשך כמה חודשים, ומערבים בהם חומרים כימיים מסויימים, וטוחנים אותם ונעשים כקמח דק, ונותנים אותם אחר כל זה במאכלים שונים כדי להקפיאם. וא"כ אין בכך סכנה שהרי חולף כל תארם וטעמם ואין לחוש בזה משום סכנה ב. במציאות שנוצרה חשיב כדיעבד ובדיעבד אין לאסור דגים שנתערבו או נתבשלו עם חלב וכמו שכתב מרן הגר"ע יוסף זצוק"ל בהליכות עולם (שם בבאו'). ג. כמות הג'לטין בטלה בשישים ודעת הש"ך (סי' קטז ס"ק ב בנקודות הכסף) ועוד אחרונים שאף איסור שהוא משום סכנה בטל בשישים. הלכך יש להתיר בזה בשופי אף לבני ספרד וכן הורה בזה מרן הגר"ע יוסף זצוק"ל וכמו שהביא בנו הגאון הרב אברהם יוסף שליט"א בשמו והודפס בקובץ הלכתי היוצא ע"י רבני מחלבת "תנובה" הנקרא בשם 'בנתיב החלב' (ח"ה עמ' 46) וע"ש שכן דעת הגרי"ש אלישיב שבני ספרד המחמירים בדגים וחלב יכולים לאכול מעדן המעורב עם ג'לטין דגים. ע"ש. [ושמעתי אחד מרבני תנובה שאמר ששאל לחכם ספרדי והורה לו שהדבר אסור לבני ספרד, ובשיעור לא ביאר מדוע וגם לא התייחס לנימוקים להתיר שכתבנו].
תגובות
הוספת תגובה