הלכות מעניינות - בצל קלוף לגמרי במים בלבד האם מותר להשהות אותו כך כל הלילה? - הרב אושרי אזולאי
 
הלכות מעניינות - בצל קלוף לגמרי במים בלבד האם מותר להשהות אותו כך כל הלילה? - הרב אושרי אזולאי

 

שאלה: בישל בצל קלוף לגמרי במים בלבד ללא תבלינים ושמן האם מותר להשהות אותו כך כל הלילה?

תשובה: ידוע שחז"ל אסרו לכתחילה לאכול בצל שעבר עליו הלילה כמבואר במסכת נדה (יז.). ואמנם אם הבצל מעורב עם שאר אוכלין אין בזה דין של בצל שעבר עליו הלילה כמבואר בפוסקים. וכ"פ בהליכות עולם (ח"ז עמ' ריד). וראה בבן איש חי (פ' פנחס ש"ש אות ד) שמוכח מדבריו שגם אם בישל את הבצל בחומץ עדיין אינו מספיק להציל מדין לינת לילה אלא צריך שיהיו מעורבים עם שאר אוכלין. ואמנם יש הוכחה משו"ת בית דינו של שלמה (חיו"ד סי' קפט) שאם הביצה סופגת את טעם החומץ נחשב כתערובת, וכן משמע ממה שכתב בשו"ת שדה ארץ (ח"ג חאו"ח סי' יח). וכן הסכים בשו"ת מנחת יצחק (ח"ו סי' עה). ולהלכה כתב הג"ר משה יוסף שליט"א בשם אביו מרן הגר"ע יוסף זצוק"ל (הו"ד בקובץ בית הלל, ספר הזכרון למרן הגר"ע יוסף זצוק"ל, עמ' תב) שאפשר להקל בבצל שנתבשל בחומץ כי מלבד שיש פוסקים שכתבו להקל בזה, עוד יש לצרף דעת ר"ת (חולין קז: יומא עז:) שלא נוהג איסור זה בזמנינו שבטלה רוח רעה לגבי שום ובצל קלופים וכן כתבו עוד כמה ראשונים (רוקח מצוה רצו, מרדכי ס"פ כלל גדול ובשבת פרק המוציא יין). וכ"כ המהרש"ל (ים של שלמה פרק כל הבשר סי' יב), ועוד. ואמנם לגבי מים שאין כל תערובת של טעם במים אין להתיר להלין בצל כזה בלילה ודומה לביצה המבושלת במים שלא התירו הפוסקים וכמו שכתב הרב השואל בשו"ת בית שלמה (סי' קפט) וכן מוכח מדברי הרוקח (שם) וכ"כ עוד כמה פוסקים. הלכך למעשה אין להשאיר לכתחילה כל הלילה בצל מקולף לגמרי שבושל במים, אלא אם כן יערבבו אותו עם סלט או שמן או תבלינים [אמנם בדיעבד שעשה כן והשאיר כל הלילה בצל מקולף, אין לאסרו, אף שהיה ללא תערובת וכמו שכתב מרן רבינו עובדיה יוסף זצוק"ל בספרו הליכות עולם ח"ז עמ' ריד].

 

 

כתב וערך:

הרב אושרי אזולאי שליט"א

רב קהילה וראש כולל בגבעת זאב

 

כל מה שמעניין ישירות לדואר האלקטרוני שלכם

Please enable the javascript to submit this form

לא מצאתם תשובה לשאלה? שאל את הרב


תגובות