האם ילדים צריכים לעשות פרוזבול על תכנית חיסכון לכל ילד

מחבר הספרים ראש יוסף – ריבית. ושו"ת.

שאלה

ילד שיש על שמו תכנית 'חיסכון לכל ילד' של הביטוח לאומי. האם חייב לעשות פרוזבול בעצמו?

דיני ממונות - האם ילדים צריכים לעשות פרוזבול על תכנית חיסכון לכל ילד? הרב משה יוסף   - 5422221.jpg

תשובה

תכנית 'חיסכון לכל ילד' שעל ידי הביטוח לאומי, ילד עד גיל 18 לא צריך לעשות פרוזבול. אבל אם המשיכו את הפיקדון עד לגיל 21 'במסלול פיקדון בבנק' יש לילד לעשות בעצמו פרוזבול.

נימוק התשובה

על פי חוק המדינה, הביטוח לאומי חוסך לכל ילד סך מסוים מכספי הקצבה החודשית, תוך מתן אפשרות להורים להוסיף סכום דומה. כאשר אין כל אפשרות לא להורים ולא לילד למשוך את הכספים עד לגיל 18, למעט מקרים מסויימים כמו ילד שנמצא במצב רפואי שמסכן את חייו, והוריו מבקשים למשוך את הכסף קודם הגיעו לגיל 18 לצורך מימון צרכיו הרפואיים. אלא שדבר זה תלוי בהגשת בקשה ודרישה לתשלום בהוכחת המצב, ובכפוף לאישור ועדת חריגים.

דין פרוזבול תיקן הלל הזקן אך ורק על מילוה שהגיע זמן פירעונו, ונתעכב המלוה מלגבות את חובו מכל סיבה שהיא. וכן פסק השולחן ערוך (חו"מ סי' ס"ז סעיף י) וכתב המלוה את חבירו וקבע לו זמן לעשר שנים או פחות או יותר, אין שביעית הבאה בתוך הזמן משמטתו, דהשתא לא קרי ביה לא יגוש (דברים טו, ב). וכיון שאין השביעית משמטתו הוא הדין שאינו צריך פרוזבול.

והנה על פי החוק הנ"ל בכסף המופרש אין זכות לא להורים ולא לילד קודם הגיעו לגיל 18. ואף אם הילד נישא קודם גיל 18 אינו זכאי לקבל את כספי החיסכון. ובכל ענין אין הכסף המופרש נחשב בתורת הלואה שהגיע זמן פרעונה. ואפשר שאינו חשוב כלל ממונו של הילד או של ההורים אלא מוחלט לטובת קופת הביטוח עד לזמן הידוע למשיכת הכספים על פי החוק. ובתוך זמן זה אין זכות להורים או לילד אלא לענין זה שיכולים לבחור היכן יופקד כספם באחד המסלולים שכבר נקבעו מראש על ידי אנשי הביטוח לאומי. ואף אם ירצו ההורים להוסיף על חלקם בחיסכון לא תהיה להם האפשרות לכך, אלא יצטרכו לחסוך באופן נפרד שאינו מעורב בהפקדה הנ"ל. וכמו כן לא יוכלו לדרוש מסלול הפקדה אחר שאינו מוצע על ידי הביטוח לאומי, אף שלידיעתם המסלול שמציעים יכול להניב רווחים גדולים יותר. ולכן הדבר ברור שאין צורך לילד לעשות פרוזבול על חיסכון הנ"ל.

אמנם לאחר שהגיע הילד לגיל 18 ונחלט הכסף לרשותו, ועל שמו, אלא שבאפשרות ההורים להמשיך ולהפקיד כספים קצובים בשיתוף עם הביטוח לאומי, על שמו של הילד. הרי שבאופן זה יש לילד בעלות על הכסף ואפשרות למושכו בכל עת. ולכן יש לו לעשות פרוזבול עבור כספים הנ"ל כדין מילוה שהגיע זמן פירעונו.   

אלא שכל דין הלואה אינו שייך אלא בהפקדה במסלול חיסכון בבנק וכגון בהלואה שיש בה ריבית. אבל אם החליטו ההורים להפקיד את הכסף במסלולי השקעות שיש בהם סיכון גבוה או נמוך ככל שיהיה, אינו בכלל הלואה כלל. אלא כמעות שניתנו לעיסקה, שאין צריך לעשות על כך פרוזבול בכל מקרה. ואז גם זה אחר שמלאו לילד 18 שנה ויכול למשוך את כספו, מכל מקום לא יצטרך לעשות פרוזבול על הפקדה במסלול כזה.

ספרים: הרב משה יוסף

ראש יוסף

ספר

40

לפרטים והזמנה

כל מה שמעניין ישירות לדואר האלקטרוני שלכם

Please enable the javascript to submit this form

לא מצאתם תשובה לשאלה? שאל את הרב


תגובות