בשר או דגים שנקנו טריים מן השוק, אינם צריכים כשרות לפסח, משום שאין בהם שום תהליך ייצור. אמנם בשר קפוא או דגים קפואים חייבים כשרות לפסח.

הסיבה לדבר: כידוע שכל בשר קפוא מכיל 10% מים, אמנם המים ספוגים בו ואינם יוצאים ממנו בשעת ההפשרה אלא רק אחר הבישול, ולכן כאשר מבשלים גוש בשר קפוא בסיר, אחר הבישול הוא נהיה קטן יותר ממה שהיה בתחילה. כיצד המים נספגים בתוך הבשר? מזריקים בו חומר הנקרא "פוספטים", הפוספטים גורמים למים להיספג בתוך הבשר, ופעמים שמזריקים הרבה מאד מים עד אשר הערך התזונתי אינו לפי התקן, כי יש חוק שצריך רמה מסויימת של חלבונים, לכן מזריקים חלבון סויה או עמילן שיכול להיות חמץ. כנ"ל בשר טחון ובשר מעובד. כנ"ל נקניקיות שאין עליהם כשרות לפסח, יכולה להיות בהם תערובת עמילנים, כמו כן העטיפה של הנקניק מכילה לקטוז העשוי מקטניות שיכול להוות בעיה למי שאינו אוכל קטניות בפסח.

כמו כן כל הדגים הקפואים צריכים הכשר לפסח ואפשר שהזריקו לתוכם עמילנים. וכן שימורי הדגים, יכול להיות מוזרקים בעמילן.

כל זה דווקא בדברים קפואים שעברו תהליכים בייצור, אבל בשר או דגים טריים וכדומה, אינם צריכים כשרות מיוחדת לפסח, אף אם הקפיאו אותם לאחר הקניה.

הרב ירון אשכנזי


תגובות